Istorija YKK

Osnivanje YKK

U januaru 1934. godine, u Tokiu, Tadao Yoshida je osnovao firmu San-es Shokai, koja se bavila prodajom ručno rađenih patent zatvarača. U februaru 1938. godine firma menja naziv u Yoshida Kogyosho. Nakon Drugog svetskog rata i uništenja glavne fabrike, u avgustu 1945. godine firma dobija naziv Yoshida Kogyo K.K i počinje sa obnovom uništenih postrojenja. Od januara 1946. godine u upotrebu ulazi sadasnji dobro poznati brend firme - YKK.

Block image

Razvoj YKK

1950. godina predstavlja veliku prekretnicu u razvoju YKK. Te je godine YKK kupila u SAD svoju prvu mašinu za automatsku proizvodnju patent zatvarača i značajno poboljšala kvalitet svojih proizvoda. Godine 1955. YKK gradi svoju najveću fabriku u gradu Kurobe City, Japan, a četiri godine kasnije otvara svoju prvu fabriku i filijalu van Japana, i to na Novom Zelandu. Godine 1961. YKK širi svoju delatnost i počinje sa proizvodnjom arhitektonskih proizvoda, u vidu aluminijumskih profila. Svo to vreme, YKK se paralelno bavi i tehnološkim dizajnom i proizvodnjom mašina na kojima se proizvode rajsferšlusi. Godine 1966. YKK proizvodi svoj prvi YZip, čvrst i pouzdan metalni rajsferšlus za jeans, verovatno svoj najpoznatiji proizvod do današnjeg dana. Tokom 1970-ih godina YKK nastavlja svoju ekspanziju i širenje na svim kontinentima, da bi 1981. predstavio svoj novi proizvod - čičak traku, pod brendom "Cosmolon". Narednih godina, YKK širi paletu svojih patent zatvarača i na plastične kopče, a akvizicijom poznate nemačke firme Stocko, YKK počinje da se bavi i proizvodnjom četvrte grupe patent zatvarača - metalnim drikerima. Konačno, 1994. godine, kompanija menja ime u YKK Corporation.

YKK danas

Kompanijom YKK danas upravlja sin osnivača, Tadahiro Yoshida. Danas je to prava multinacionalna kompanija, prisutna na svim kontinentima, sa ukupno 109 filijala, od čega 22 u Japanu i 87 u drugim zemljama. Ima tržišni udeo od 50% u svetskoj prodaji patent zatvarača, i po tome je apsolutni svetski lider. Svoje filijale ima u 71-oj zemlji na svetu, a sa svojim proizvodima je, preko distributerske mreže, prisutna na celoj planeti. Zapošljava 39.000 radnika, od čega 17.000 u Japanu i 22.000 širom sveta.
YKK vodi aktivnu politiku zaštite prirodne okoline, trudeći se da ekološku svest prenese i na kvalitet svojih proizvoda. Filozofija kompanije je oličena u "Krugu dobrote" (Cycle of Goodness), koji propagira mišljenje da niko ne napreduje ukoliko svojim delima, proizvodima, idejama i inovacijama, ne donosi boljitak drugim ljudima i čovečanstvu uopšte.
YKK je u Srbiji, na organizovan način, u vidu Predstavništva, prisutna od 2004. godine.

Block image

Sertifikati kvaliteta

YKK se danas rukovodi svim važnijim normama kvaliteta, kako sa administrativne tako i tehničke i ekološke strane. YKK je lider među svetskim proizvođačima patent zatvarača koji je iz upotrebe izbacio nikl zbog štetnosti prema ljudskoj koži, i koji je uveo proizvodnju spiralnih rajsferšlusa (brend Natulon) izrađenih od reciklirane plastike, i rajsferšlusa sa pamučnom trakom koja je sačinjena od vlakana organski uzgojenog pamuka.

Block image